Hur går man med i Hemvärnet?

Hur går man med i Hemvärnet?

Vi går igenom allt du behöver veta om hemvärnet — hur du går med, hur lång utbildningen är och hur mycket du får betalt som hemvärnssoldat.

Är du intresserad av att hjälpa till som hemvärnssoldat och stärka försvaret i Sverige? Bra! Här samlar vi allt du behöver veta om att bli och tjänstgöra som hemvärnssoldat i Sverige.


Så blir du hemvärnssoldat

Beroende på din bakgrund (dina tidigare militära utbildningar) kan du bli antingen skyttesoldat eller specialistsoldat i hemvärnet;

1. Skyttesoldat

Du som har genomfört en militär grundutbildning på minst 85 dagar, är svensk medborgare samt mellan 18 och 69 år kan bli skyttesoldat i hemvärnet. Befattningen som skyttesoldat är en stridande befattning, med huvuduppgifterna bevakning, spaning och strid. Tjänstgöringstiden som skyttesoldat är mellan 4 och 15 dygn per år.

2. Specialistsoldat

Om du saknar en militär grundutbildning men är svensk medborgare samt mellan 18 och 69 år gammal kan du istället bli specialistsoldat i hemvärnet. För att bli specialistsoldat behöver du gå tre utbildningar:

  • GU-F (grundläggande soldatutbildning för frivilliga)
  • Hemvärnets introduktionsutbildning
  • Befattningsutbildning.

Tjänstgöringstiden för specialistsoldater är lite lägre än skyttesoldater med mellan 4 och 8 tjänstgöringsdygn per år.

Fysiska krav

Det finns vissa fysiska krav för att klara hemvärnets introduktionsutbildning; dels att du ska kunna marschera 5 km i terräng av varierande grad, bärandes på 10-15 kg tung stridutrustning på mindre än 60 minuter, dels att du obehindrat ska kunna inta och växla mellan skjutställningarna liggande, knästående och stående med din stridsustrustning.

Kraven för hemvärnssoldaterna kräver en viss grundläggande fysik, men kraven är inte speciellt höga ändå. Det är en rimlig grundnivå som de flesta kan nå med enklare fysisk träning.

Ansök till Hemvärnet

Du som vill ansöka till Hemvärnet gör det på Försvarsmaktens hemsida, där du först måste skapa ett konto under Mitt Försvarsmakten. Kom ihåg att du måste vara svensk medborgare och mellan 18 och 69 år gammal för att kunna tjänstgöra i Hemvärnet.

Ansök till Hemvärnet


Vanliga frågor om hemvärnet

Här samlar vi alla inkomna läsarfrågor om hemvärnet.

1. Hur mycket tjänar man i hemvärnet?

En vanlig läsarfråga är hur mycket man tjänar på att vara en del av hemvärnet. Lönen du får som hemvärnssoldat kallas för dagpenning och baseras på din lön från ditt ordinarie yrke. Dagersättningen baseras på din ordinarie inkomst där Försäkringskassan betalar 90% av din inkomst — upp till maxgränsen på 1413 kronor per dag — innan skatt.

Exempel på dagpenning som hemvärnssoldat:

  • Du som tjänstgör i hemvärnet i 30 dagar och har en ordinarie månadsinkomst på 30 000 kronor innan skatt får en dagpenning på 27 000 kronor (90%) från Försäkringskassan, vilket är 900 kronor om dagen och under maxgränsen.
  • Vid maxbeloppet på 1413 kronor per dag får du 42 390 kronor för 30 dagars tjänstgöring i hemvärnet.

Beloppen är uppdaterade enligt 2024 års ersättningsnivå.

OBS! Innan Försäkringskassan kan betala dig för din tjänstgöring behöver underlag skickas från Försvarsmakten eller Plikt- och prövningsverket. Se även till att du har uppdaterat dina inkomstuppgifter hos Försäkringskassan så att beloppet blir korrekt. Skulle felaktiga inkomstuppgifter ligga till grund för dagpenningen kan den justeras i efterhand med en tilläggsbetalning (förutsatt att din inkomst är högre än tidigare angivet hos Försäkringskassan).

2. När betalas dagpenning ut?

Dagpenningen för din tjänstgöring i hemvärnet betalas ut löpande. Det finns inga fasta utbetalningsdagar för dagpenningen, så det sker så snabbt som möjligt. Däremot får du inte dagpenning utbetald oftare än var 14:e dag.

3. Måste jag vara i bra form?

Ja, du måste vara i relativt bra form för att kunna bli en hemvärnssoldat då det finns grundläggande fysiska krav — läs mer om dem under rubriken Fysiska krav.

4. När är man för gammal?

Du är för gammal för Hemvärnet när du är äldre än 70 år — grundkravet är att du är mellan 18 och 69 år gammal. Det finns dock självklart många sätt att kunna hjälpa till på i det civila försvaret trots att du är äldre än kraven, även om du inte kan vara tjänstgörande soldat i Hemvärnet.

5. Kan jag krigsplaceras i Hemvärnet?

Om du inte redan är krigsplacerad hos din arbetsgivare kan du krigsplaceras i Hemvärnet. Många statliga myndigheter krigsplacerar sin personal. Är du osäker huruvida du har en krigsplacering eller ej, kontakta din arbetsgivare.

6. Krävs registerkontroll för Hemvärnet?

Ja, registerkontroll enligt 3 kap 3, 13, 14 och 17§§ i säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan tecknandet av tjänstgöringsavtalet med Försvarsmakten. Även yttrande från hemortskommun enligt 5 § hemvärnsförordningen (1997:146) krävs innan du kan tjänstgöra i Hemvärnet.